Budapest XXII. kerületi horvát Önkormányzat

Nyelvválasztó

Kapcsolat

Budapest XXII. kerületi Horvát Önkormányzat


Elnök:  Sztasák Andrea

Telefon: 06-20/342-7147

Képviselők: Karagics Mirjáná

Zaláné Szabó Edit

Irodánk címe: 1221 Budapest,
Tóth József utca 47.

Térkép


Támogatóink

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

Budapest XXII. kerületi Polgármesteri Hivatal

28. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál (Főzőverseny) 2017

Kerületünkben miden évben megrendezésre kerül a Budafoki Pezsgő és Borfesztivál, s annak keretében a főzőverseny, melyen évek óta rendszeresen részt veszünk, sütéssel, főzéssel, horvát nemzeti ételekkel. Az idei évben a „Szőlőszüret ünnepi ételei” címmel került megrendezésre a verseny. 2013. és 2014. évben második helyezést, 2015. és 2016. évben a már jól ismert „Gradiscsei horvátok” néven induló csapatunkkal megnyertük a főzőversenyt. Az idén is scsevapot, valamint borban pácolt sülteket készítettünk. Többféle húst pácoltunk fehér, ill. vörösborban, de készítettünk scsevapot és hozzá az el nem maradható ajvárt. A borban pácolt húsok mellé idén száraz fehér és vörös bort is kínáltunk.

A tavalyi évben a képviselők részére varrattunk nemzetiségi ruhákat, így az érdeklődők nem csak az ízes ételeinkből, de a színes horvát népviseletből, kultúrából is kaphattak ízelítőt. Meghívott vendégeink közül nagy létszámmal jelentek meg kerületi lakosok, kerületünkben élő horvátok, barátok, a Budapesti Horvát Önkormányzatok tagjai, valamint minden érdeklődőt vendégül láttunk. Örömmel kóstolták meg a horvát burekot, ami hasonlít a nálunk készült rétesfélékre. A húsok közül is leginkább a scsevapcsica keltette fel a vendégek érdeklődését. Sokan már horvátországi nyaralásaik kapcsán kóstolták, ill. ismerték is már. Az elfogyasztott sültek után jól esett egy kis borral, pezsgővel leöblíteni a torkokat.

Bár az idei évben nem sikerült kiemelkedő helyezést elérnünk, örültünk a sok érdeklődőnek és kóstolónak. Annak meg főként, hogy nem esett az eső! A program ideje alatt lehetőség nyílt a horvát nyelv használatára is.

A program megvalósulásában nagy segítséget nyújtott Budafok-Tétény Polgármesteri Hivatal és az Emberi Erőforrás Minisztériumának NEMZ-KUL-EPER-17-1009 nyertes pályázata.

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

Támogatásukat ezúton is köszönjük!<<< VISSZA A FŐOLDALRA